Blattschneider gehen mit Lunchbox zur Arbeit

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Blattschneider gehen mit Lunchbox zur Arbeit

Beitragvon Merkur » Montag 30. Januar 2017, 17:29

Winnie Ryttera & Jonathan Zvi Shika (2016): Liquid foraging behaviour in leafcutting ants: the lunchbox hypothesis. - Animal Behaviour 117, 179–186.
http://www.jonathanshik.com/uploads/2/6 ... aviour.pdf

Ein paar Kernsätze zu dieser "Lunchbox-Hypothese":
- Attini-Sammlerinnen verrichten energieaufwändige Tätigkeiten außerhalb des Nestes.
- Viele Sammlerinnen kehren ohne Blattstücke zurück, tragen jedoch keine flüssige Nahrung (z.B. Nektar) ein.
- Sammlerinnen verlassen das Nest oftmals mit einer “Lunchbox”, einem Vorrat an Flüssigkeiten in den Verdauungsorgane.
- Sammlerinnen verbrauchen die Lunchbox-Flüssigkeiten, während sie Blätter schneiden oder transportieren.
- Die Lunchbox-Flüssigkeiten stärken die Stabilität der Symbiose, indem der Pilz die Sammlerinnen mit „Wegzehrung“ ausstattet, so dass sie wiederum Nahrung für das Pilzwachstum anliefern können.

Optimal foraging theory makes clear predictions about the benefits of maximizing energetic returns per unit of foraging effort. However, predictions become less clear when animals belong to symbioses that would be destabilized by such foraging decisions. For instance, leafcutter ants are dominant herbivores in Neotropical ecosystems that harvest fresh vegetation and convert it into compost used to cultivate specialized fungus for food. Individual foragers have long been assumed to supplement their fungal diets by harvesting liquid nectar outside the symbiosis, although this has not been demonstrated in the field, and would probably destabilize the fine-tuned farming systems. By dissecting liquid storage organs in foragers of four sympatric Panamanian leafcutter ant species we found that liquid foraging is not a general strategy in the field. Moreover, while over 40% of these foragers returned to their nests without leaf fragments, these unladen ants were not more likely to carry liquids. Instead, we found support for a newly formulated ‘lunchbox hypothesis’ because most workers exited nests for foraging trips with midguts full of liquids that were depleted (assimilated and transferred to hindguts) if workers returned with a leaf fragment in the field or transported a load in laboratory experiments. Thus, in contrast to the destabilizing effects of external nectar foraging, these results provide a novel mechanism promoting symbiotic stability, as fungi provide fuel for foragers to harvest more substrate for fungal crop production.

Siehe auch: https://www.australiascience.tv/blogs/d ... x%E2%80%99
What they found was rather surprising. More ants have mid gut full of liquid food when they leave their nest than when they return home. But usually when ants go out foraging, they are looking to fill their stomach. So this led to the lunchbox hypothesis.

Mein Kommentar: Ein Großteil der Nahrung für die adulten Blattschneider besteht aus zuckerhaltigem Pflanzensaft, der beim Zerkauen der Pflanzen frei wird. Ob die Sammlerinnen nicht im Nest solchen Pflanzensaft „tanken“, wo er beim Kleinkauen der Blattfragmente frei wird? Der "Proviant" würde somit nicht direkt vom Pilz stammen.
Eine weitere Möglichkeit wird im Text diskutiert: Die Sammlerinnen werden von Larven mit regurgitierter Nahrung ausgestattet. - Es ist eine Hypothese, und weitere Untersuchungen zur Chemie der Darminhalte sind erforderlich.

MfG,
Merkur
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